Haberler
3-6 YAŞ ARASI ERKEN ÇOCUKLUK GELİŞİMİNİN ÖNEMİ | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
3-6 YAŞ ARASI ERKEN ÇOCUKLUK GELİŞİMİNİN ÖNEMİ
Tarih : 7.01.2023 14:33:42 | Okunma Sayısı : 669
Çocukların hayatlarının ilk altı yılında hayatlarının herhangi bir noktasında öğrendiklerinden daha fazla öğrendiklerini destekleyen sağlam kanıtlar vardır. Bu ilk altı yıldan sonra öğrenme oranı düşer. Bir çocuğun daha sonraki yıllarda okulda nasıl öğreneceği ve başaracağı ve genel yaşamı için temel atıyorsunuz.

Ahmet Akın-Yeminli Mali Müşavir

1. İlk 6 Yıl Çok Önemlidir:

Çocukların hayatlarının ilk altı yılında hayatlarının herhangi bir noktasında öğrendiklerinden daha fazla öğrendiklerini destekleyen sağlam kanıtlar vardır.  Bu ilk altı yıldan sonra öğrenme oranı düşer. Bir çocuğun daha sonraki yıllarda okulda nasıl öğreneceği ve başaracağı ve genel yaşamı için temel atıyorsunuz.

Bir çocuğun hayatının bu ilk altı yılı, beyninin en çok geliştiği dönemdir.  Nöronlar, hayatlarının herhangi bir noktasında olduğundan daha hızlı gelişiyor.  Bu nedenle çocuklar aynı anda bu kadar çok dili öğrenebilirken, yetişkinler çok daha zor zamanlar geçiriyor.

2. Temeli Atıyor:

Bir çocuğun hayatının ilk yıllarında öğrendiği her şey onun üzerinde kalıcı bir etki bırakacaktır.

Bu nedenle bazen aşırı ve zararlı ortamlarda bir çocuk yetişkin hayatında zorluklar yaşar.  Terapi yoluyla, sorunlarının çocukluk deneyimleriyle ilgili olduğunu öğrenirler.

Bu ilk birkaç yılın çok büyük bir etkisi olduğu için sevgi, destek ve mutlulukla dolu sağlam bir temel atmanız gerekiyor.  Gelecekteki yaşamları ve ilişkileri için çok önemlidir. Araştırma, erken çocukluk gelişimi ile o çocuğun gelecekte ne kadar başarılı olacağı arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. 

3. Öğrenme güçlükleri bazı durumlarda erken tanımlanabilir:

Çocukların öğrenme sorunları ve zorlukları olabilir ve onları ne kadar erken tanımlarsanız, onları tedavi etmek o kadar kolay olur. Bir çocuğun mücadele ettiğini erken görebiliyorsanız, daha fazla yardım sağlayabileceksiniz. Bir profesyonelle konuşabilir ve geçerli bir teşhis ve tedavi planı alabilirsiniz. Bazı durumlarda, erken tedavi, daha ciddi hale gelmeden önce sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. 

4. Olumlu Deneyimler Oluşturur: 

Bir çocuğun erken yaşta ne kadar olumlu deneyimleri varsa, durumlarına rağmen o kadar olumlu bir bakış açısı geliştirecek ve daha iyimser olurlar. Ayrıca güven ve büyük benlik saygısı geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bir çocuk erken bir şeyde başarılı olduğunda, tekrar denemeye teşvik eder ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Daha sonra, bu güven artışı nedeniyle yeni şeyler deneyecek ve yeni ilgi alanları üstlenecekler. 

5. Kimliklerini şekillendirir:

Hayatın diğer tüm yönlerinde olduğu gibi, erken çocukluk gelişimi kişiliği içerir. Rahimde bile, bebekler bir kimlik ve kişilik oluşturmaya başlar. Doğduklarında, sahip oldukları her deneyim kişiliklerini bir şekilde veya biçimde geliştirir. Çocuğunuzu övdüğünüzde, kişilikleri yerine çabalarını iltifat ettiğinizden emin olun. “Sen zekisin” demek yerine, “Bu konuda ne kadar çok çalıştığını gördüm” diyor. Bu, kendilerini en olumlu ışıkta görmelerine ve daha güçlü kişilikler geliştirmelerine yardımcı olacaktır. 

6. Bir ebeveyn olarak sağlam ilişkiler kurar:

Çocuklarınızla ilişkiniz ilk bir ilişki deneyimi olacaktır. Çocuğunuzla ilişkinizi ele alma şekliniz, gelecekteki ilişkilerinin sağlığı için çok önemlidir. Anne ve oğul kucaklaşarak sizi izleyecek ve yaptığınız her şeyden öğrenecekler. Sağlıklı ilişkiler içindeyseniz, başkalarıyla da etkileşime girmeyi ve sağlıklı bağlar kurmayı öğreneceklerdir. Ancak, bunun tersi de doğrudur. Çocuğunuzun etrafında hareket etme şekliniz, diğer insanların etrafında nasıl hareket edeceklerini bilmelerine yardımcı olacaktır. 

7. Okuldaki başarılarını etkiler:

Erken çocukluk gelişiminin okuldaki gelecekteki öğrenme yetenekleri üzerinde büyük etkisi vardır. Çocuklar evde erken yaşta sağlıklı bir ortama sahip değillerse, okulda öğrenmeyi büyük sorunlar yaşayabilirler. Çocukların ilk yıllarda evde ve anaokulunda öğrendikleri, resmi eğitimde ne tür öğrencilerin ortaya çıktıkları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Temel becerileri ve dersler sırasında dinleme ve konsantre olma yeteneğini geliştirmiş olacaklar. 

8. Duygusal ve Sosyal Sağlığı Etkiler:

Çünkü, bebekler konuşmazlar, duyuları ve duyguları aracılığıyla öğrenirler. Annelerinin ve bakıcılarının duygularını almakta harikalar yaratırlar. Ayrıca sosyal ipuçlarını almakta inanılmazdırlar. Eğer üzgün olduğunu görürlerse, onlar da üzülürler. Onlara gülümserseniz, anında gülümserler. Dil olmadan, iletişim kurmanın tek yolu budur. Evleri güvenli ve davetkar bir ortamsa, iyi sosyal ve duygusal sağlığı öğrenecek ve geliştireceklerdir. Farklı duygular olduğunu ve farklı duygular hissetmenin uygun olduğunu anlayacaklar. Erken çocukluk, sadece sosyal ve duygusal yönlerde değil, yaşamlarının tüm yönlerinde hayatlarının geri kalanına temel oluşturma zamanıdır. 

9. Fiziksel sağlığı etkiler:

Erken çocukluk gelişimi de çocuğun fiziksel sağlığını şekillendirir. Örneğin, çocuklara genç yaşlardan itibaren dişlerini fırçalamayı öğretmek, yaşamları boyunca büyük kişisel hijyenlere sahip olmalarına yardımcı olacaktır. Bir çocuk sağlıklı bir evde büyürse, yetişkinler olarak sağlıklı olma olasılığı daha yüksektir. Onlara erken yaşlardan itibaren sağlıklı alışkanlıklar öğrettiğinizden emin olun. 

10. Öğrenmeye olan coşku yaratır:

Çocuğunuzun erken yaşlardan itibaren öğrenme sevgisini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer teşvik ederseniz, okulu ve öğrenme sürecini seveceklerdir. Eğer yapmazsanız, okul onlar için daha zor olabilir. Çocuğunuza bir şey yapmayı öğretirken, onlar için eğlenceli ve heyecan verici hale getirin. Bu, onlara öğrenmenin eğlenceli olması gerektiğini aşılamaya yardımcı olacaktır. Öğrenmeye çalıştıkları bir şeyde başarısız olduklarında, pes etmemelerini değil, tekrar denemelerini teşvik edin. Çocuğun beyni sünger gibidir. Kesinlikle öğrenmeyi severler. Her şeyi merak ediyorlar. Çocukların hayatlarının ilk birkaç yılında öğrendikleri, gelecekleri üzerinde büyük bir etki yaratacaktır. Yazdırılabilir bulmacalara, hikayelere, etkinlik paketlerine ve daha fazlasına ücretsiz erişim sağlayın! 

ahmetakinmersin@gmail.com 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 27.04.2024 16:10:58
TÜRKİYE’DE KENT KONSEYİ, EN ÖNEMLİ KURUMSAL KATILIM ARACIDIR...
Devamı...

Tarih : 20.04.2024 17:45:04
TEKNOLOJİ İŞLERİ NEDEN GELECEK İÇİN HARİKA...
Devamı...

Tarih : 12.04.2024 16:23:27
BAŞARILI KADIN GİRİŞİMCİ OLMANIN İPUÇLARI...
Devamı...

Tarih : 6.04.2024 15:57:30
FİNANS SEKTÖRÜ HIZLA KÜRESEL BİR KÖY HALİNE GELİYOR...
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:54:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR...
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:53:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR...
Devamı...

Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR...
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ...
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR...
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI...
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER...
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM...
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI...
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR...
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA