Haberler
YENİ PROJELER – YENİ UFUKLAR | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
YENİ PROJELER – YENİ UFUKLAR
Tarih : 29.08.2011 10:32:00 | Okunma Sayısı : 381
Kentlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamanın yolu, planlı ve programlı bir kalkınma politikasının, ulusal yerleşme ve kentleşme politikası ile birlikte yürütülmesine bağlıdır.

Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir

     Günümüzde, sanayinin ve ticaretin, nitelikli insangücünün ve iş sermayesinin kümelendiği, hizmet sektörü ile finans ve bankacılık sektörlerinin giderek damgasını vurduğu, sağlık ve eğitim hizmetlerinin odaklaştığı, kültür, sanat, spor ve turizmin nabzının attığı merkezler durumundaki büyük kentlerde  madalyonun öteki yüzü, hızlı ve düzensiz bir kentsel büyümeden, ulaşım ve çevre sorunlarına, doğal ve tarihi değerlerin tahrip olmasından, kentteki yaşamın pahalılığına ve hatta kentte yaşayanların güvenliğine kadar uzanan bir sorunlar yumağını nitelemektedir.   

     Kuşkusuz, büyük kentlerin sorunlarını çözmek, yalnızca bu tür kentlerdeki yerel yönetimlerin olanakları ile mümkün değildir. Kentlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamanın yolu, planlı ve programlı bir kalkınma politikasının, ulusal yerleşme ve kentleşme politikası ile birlikte yürütülmesine bağlıdır. Bununla birlikte, yerel yöneticilerin, hızlı ve çarpık kentleşmenin beraberinde gelen dev boyutlu sorunların kalıcı çözümlerle hafifletilebilmesi amacıyla, geleceğe dönük politikalar oluşturmak ve bunları zaman kaybetmeden, etkili bir biçimde uygulamaya koymak yönünde yoğun bir çaba harcamaları gerekmektedir.  

     Daha çok sayıdaki insana, daha çok miktarda ve giderek çeşitlenen kentsel hizmetler sunmak zorunda kalan yerel yöneticilerden, daha az kaynakla, daha karmaşık ve maliyeti daha yüksek görevleri yerine getirmeleri istenmektedir. Bu bağlamda, yerel kaynakların etkin ve verimli bir biçimde kullanılması konusunda yerel yöneticilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Elde edilen bilgi birikimi ve kentleşme sürecinin kavranmasındaki derinleşme, yerel yönetim konusunda yeni anlayışlara ve arayışlara yol açmaktadır. Bu kapsamda, yerel yönetimlerde yeni ve dinamik bir “yönetim kültürü” anlayışının geliştirilmesine ve yerleştirilmesine gereksinim vardır. Yerel yönetimde kurumsal değerlere bağlı, insana yönelik, geleceğe dönük, yaratıcı ve girişimci, esnek ve rasyonel yönetsel yapıların ve tekniklerin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması büyük önem kazanmıştır.

     Değerlendirmemizi Mersin Büyükşehir Belediyesi açısından yaptığımız zaman, şöyle bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Ben, yıllarca yazmaktan ve söylemekten yoruldum. Ancak, ilgililer hala bildikleri yoldan şaşmıyorlar ve yatırım tercihleri ile yönetim anlayışı ve kaynakların verimli kullanılmaması konusundaki yanlışlarını terk etmiyorlar.  Şimdi, ilgililere soruyorum: Belediyenin arsasını ipotek ederek ve bir özel bankadan kredi kullanarak “DENİZPARK” adı altında milyarlarca lirayı heba etmek hangi sivri akıllının fikridir? Osmanlı İmparatorluğu’nun “Hasta Adam” dönemindeki padişahların İngiliz ve Fransız bankerlerden yüksek faizle aldıkları borçlarla yeni saraylar yaptırmasına benziyor. Bu soruya tatmin edici bir yanıt alamazsak, aklımıza şu değerlendirme takılacaktır. “Amaç, yandaş müteahhitlere ya da taşeronlara kaynak aktarmak mıdır?” Merak ettiğim diğer bir konu da Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ne işe yaradığı. Sadece, toplantılarda alınan kararlara, söz alarak itiraz etmek yetmez. Meclis üyeleri daha aktif olmalı ve belediye meclisinde alınan kararlarla ilgili olarak halkı bilgilendirmeli ve kamuoyu oluşturmalıdır. Gerekirse, halkın zararına olduğunu düşündüğü konuları yargıya götürmelidir. Bu konularda, duyarlı davranan meclis üyelerinin de hakkını teslim edelim.

     Mersin halkı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden aşağıdaki soruların yanıtını beklemektedir:

Hani, bu sahillerden denize girecektik? Hani, günde yüz elli bin ucuz ekmek halkın sofrasında olacaktı? Hani, Mersin’e yakışır çağdaş ulaşım sistemine kavuşacaktık? Hani, gençlerimizin eğitim ve yurt sorunlarına sahip çıkılacaktı? Hani, sağlık hizmetlerinde halkın yanında olunacaktı? Hani, Mersin’e giriş yolu modern bir görünüme kavuşacaktı?  Hani, kültür ve sanatta yoğun çaba harcanacaktı? O kadar çok sorulacak soru var ki, hiçbir yanıt alamayacağımızı bildiğimiz için okuyucuları fazla meşgul etmek istemiyorum.

     Yazdıklarımızı ve söylediklerimizi kimse yanlış anlamasın. Amacımız, “Güneyin İncisi Mersin”in hak ettiği çağdaş ve modern bir kent konumuna kavuşması. Yolları asfaltladım, parkların çimlerini suladım veya kaldırım taşlarının rengini değiştirdim gibi söylemleri terk etmek gerekiyor. Mersin’in yeni projelere ve yeni ufuklara gereksinimi var.

      HAYDİ !  MERSİN SEVDALILARI İŞ BAŞINA...


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 20.04.2024 17:45:04
TEKNOLOJİ İŞLERİ NEDEN GELECEK İÇİN HARİKA...
Devamı...

Tarih : 12.04.2024 16:23:27
BAŞARILI KADIN GİRİŞİMCİ OLMANIN İPUÇLARI...
Devamı...

Tarih : 6.04.2024 15:57:30
FİNANS SEKTÖRÜ HIZLA KÜRESEL BİR KÖY HALİNE GELİYOR...
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:54:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR...
Devamı...

Tarih : 1.04.2024 16:53:06
GELİŞEN TEKNOLOJİLER DENETİME UYGULANDIĞINDA İNANILMAZ SONUÇLAR VERİYOR...
Devamı...

Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR...
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ...
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR...
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI...
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER...
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM...
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI...
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR...
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?...
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA