Haberler
CHP-BELEDİYE SEÇİMLERİNE NASIL HAZIRLANMALIDIR? | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
CHP-BELEDİYE SEÇİMLERİNE NASIL HAZIRLANMALIDIR?
Tarih : 28.05.2012 09:25:11 | Okunma Sayısı : 371
Türkiye’de yaşanan kentleşme süreci içinde bir yandan kentlerin ölçeğini, diğer yandan kentlerin biçimini belirleyen süreçler değişmiştir. Kentsel nüfusumuz her yıl büyük bir hızla artmakta, artan nüfus ile birlikte, içme suyu ve kanalizasyon, insan ve çevre sağlığını koruma, toplu taşımacılık, konut ve kentsel gelişim-dönüşüm gibi temel hizmetlere olan talepte de belirgin bir artış görülmektedir. Nüfus artışının yanı sıra, yaşam standartlarındaki artışla birlikte kentsel hizmetlere olan talepte çeşitlenme ve farklılaşma ortaya çıkmaktadır.

Ahmet AKIN- Yeminli Mali Müşavir

I-YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ:

Türkiye’de yaşanan kentleşme süreci içinde bir yandan kentlerin ölçeğini, diğer yandan kentlerin biçimini belirleyen süreçler değişmiştir. Kentsel nüfusumuz her yıl büyük bir hızla artmakta, artan nüfus ile birlikte, içme suyu ve kanalizasyon, insan ve çevre sağlığını koruma, toplu taşımacılık, konut ve kentsel gelişim-dönüşüm gibi temel hizmetlere olan talepte de belirgin bir artış görülmektedir. Nüfus artışının yanı sıra, yaşam standartlarındaki artışla birlikte kentsel hizmetlere olan talepte çeşitlenme ve farklılaşma ortaya çıkmaktadır.

İnsanlar, yaşamlarının her saniyesinde belediye hizmetleriyle karşı karşıyadırlar. Gece yatağımızda yatarken bile, yangın, deprem, su baskını afetlerine karşı yerel yönetimlerin hazır olarak beklediğinin güvencesi içinde olduğumuzu düşünerek yatarız. Zaten, yerel yönetimlerin varlık nedeni, kent halkıdır. Kent halkının ortak gereksinimlerinin karşılanmasına, ekonomik ve kültürel zenginliğine ve refahına ilişkin geniş kapsamlı sorumluluk alanında yerel yönetimler, iç içe geçmiş ikili bir yapıda faaliyet gösterirler: İlk olarak, işleyişlerinde insan haklarını, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkelerini yaşama geçiren özerk ve demokratik yönetim birimleri olmanın gereklerini yerine getirmeye çalışırlar. İkinci olarak da, hizmete dönük olmanın zorunlu kıldığı, yerel hizmetlerin sağlanmasında insan gücünün ve mali kaynakların daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasına çalışırlar. 

Toplumlar, gün geçtikçe karşılarına daha da karmaşıklaşarak çıkan, uluslararası yarışta bir yer alabilmek, yeni enerji kaynakları ve istihdam alanları yaratmak, açları doyurmak, halkın satın alma gücünü yükseltmek, eğitim, sağlık, kültür, sanat ve spordaki sorunlarla başa çıkmak için güçlü donanımlara gereksinim duymaktadırlar. Toplumların tüm bu zorluklara karşı yaptıkları en önemli ve yaratıcı icatlardan biri de organizasyonlardır. Organizasyonların daha iyi çalıştıkları toplumlar, sözü geçen zorluklara o denli iyi tepkiler verirler. İşte tam bu noktada, dünyadaki yönetim sisteminin ve yerel demokrasinin gelişmesinde önemli bir yeri olan Belediye örgütlenmeleri şeklinde oluşan organizasyonlardaki yenileşme ve yönetim kültürünün varlığı, kent halkını doğrudan ilgilendirmektedir.

II-TEMEL İLKELER:

*Bütün önceliği hizmete vermek, halkın istek ve beklentilerini anlayıp, eldeki olanakları en etkin biçimde kullanarak onları tatmin etmek, iş düzenini ve çalışma sistemini bu amacın gereklerine göre kurmuş olmak, “halk efendimizdir” diyebilen bir ilkeye göre çalışmak.

*Yalnızca kendine dönük, durmadan kendini besleyen, kamu kaynaklarını çarçur eden, eşi dostu kollayıp geniş kitlelere kötü hizmet veren yönetim anlayışı değişmelidir.

*Tüm yerel yöneticiler, belediye hizmetlerinin kentin her yerinde, aynı standartta ve kesintisiz olarak sağlanmasını ve kent halkının tamamının bu hizmetlerden yararlanma hakkına sahip olduğunu kabul ederek göreve başlamalıdırlar.

*Yerel yönetimlerde dinamik, etkili ve yeni bir yönetim anlayışının ortaya konulması ve bu alanda daha yaratıcı, esnek ve insana yönelik hizmet ve tekniklerin geliştirilmesi sağlanmalıdır.

*Yerel yönetimler, çalışan insanların, yetenek, kararlılık ve heyecanlarının köreltildiği yerler olmamalıdır. Kim ne derse desin, hizmet sunumu sonunda insan kaynağına dayanmaktadır.

*Yerel yönetimlerde karar alma süreçlerinde şeffaflık sağlanmalı, sorumluluk ve hesap verme ve sorma mekanizmaları mali, ekonomik ve siyasal boyutları içerecek bütünsel bir anlayışla güçlendirilmelidir. Yazılı ve sözlü, ulusal ve yerel basınla ilişkiler kuvvetlendirilmelidir.

*Yerel yöneticiler için sağlıklı bir çevre politikası oluşturma ve uygulamasının temel koşulu bu konuda gösterecekleri kararlılık olmalıdır.

*Eğitim, sağlık, kültür ve sanat çalışmaları için belediye bütçelerinden ayrılan ödenekler hızla artırılmalı, belediye yönetimleri yurt dışındaki yerel yönetim hizmetlerini sürekli izlemeli ve kent için yararlı olabilecek yeni projeler üretmelidir.

*Belediye başkanlarının yönetim anlayışı ve yatırım tercihleri evrensel sosyal demokrasi ilkeleri ile uyumlu olmalıdır.

*Büyük projelerin kentte büyük rantlar yaratması söz konusudur. Bu rantların nasıl dağılacağı, projenin finansmanını kolaylaştırmak için nasıl kullanılacağı gibi konularda alınan kararlar, gerek kent halkında ve gerekse yerel siyasal çevrelerde kuşku ile bakılan ve tartışılan konular olmamalıdır. Büyük projeler, çoğu kez belediye başkanları açısından birer “prestij projesi” niteliği taşımakta ve başkanlar, isimlerinin kalıcılığını büyük ölçüde bu tür projelerin gerçekleştirilmesinde bulmaktadırlar.

III-ÖNCELİKLİ OLARAK YAPILMASI GEREKENLER:

1)İLÇE ÖRGÜTLERİYLE PARTİ ÜYELERİYLE ve HALKLA OLAN İLETİŞİMİN   KUVVETLENDİRİLMESİ:

Seçimlerde ulaşamadığın, görüşemediğin seçmen senden değildir. Yıllarca, halkla CHP arasına örülen yüksek duvarlar Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığı ile birlikte yavaş yavaş yıkılmaya başladı. CHP’liler partisine kavuşmanın çoşkusunu yaşıyor. Üye olmak istiyor, görev almak istiyor. Küçük olsun benim olsun anlayışı içinde yıllardır parti yönetimlerinde görev alan ve çıkar için siyaset yapanlardan partiyi temizlemek istiyor.

İlçe yönetimleri öncelikli olarak tüm üyelerine mektup, e-posta ve SMS yoluyla ulaşabilecek iletişim bilgilerini noksansız olarak tamamlamalıdır. Mahallelerdeki üye listeleri iletişim bilgileri ile birlikte her mahalle üyesine bir kitapçık halinde dağıtılmalı ve “İşte bunlar senin yoldaşların, işte bunlar senin ailen” söylemiyle, parti üyeleri arasındaki aidiyet duygusu pekiştirilmelidir. Hafta sonlarına denk getirmek suretiyle, her hafta bir mahallede gündemi ve konuşmacıları önceden belirlenmiş toplantılar düzenlenmeli, bu toplantılarda sadece siyaset konuşulmamalı, bu birliktelikten yararlanarak parti üyelerinin diğer sorunlarına da sahip çıkılmalı, üyeler arasında dayanışma ve sevgi duyguları geliştirilmelidir. Mahalle sorumluları aktif olarak görev yapmalı, partiye üyelik konusunda gençler ve kadınlar teşvik edilmelidir. Belki de, böyle bir mahalle toplantısına, kısa süreli de olsa Genel Başkan’ın sürpriz bir şekilde katılması sağlanmalıdır. Tüm mahalle toplantıları sonunda, ilçedeki tüm üyelerle, demokrasi şölenine dönüştürülecek genel bir etkinlik düzenlenmelidir.

2) KADINLAR ve GENÇLER HALKLA İLİŞKİLERDE DAİMA ÖN PLANDA OLMALIDIR:

Kadınlar ve gençler için sadece kota uygulaması yeterli değildir. Bu kadroları seçimlerden önce ve seçimlerde etkili bir şekilde kullanma zorunluluğu vardır. Onları yetkilendirmeli ve onlara güvenerek çalışmalarına destek verilmelidir.

3) CHP’li BÜYÜKŞEHİR, İL ve İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI BELİRLİ DÖNEMLERDE GENEL MERKEZE BRİFİNG VERMELİDİR:

Seçilen belediye başkanlarını görev süresi içinde kendi haline bırakmak, zaman zaman telafisi olanaksız sonuçlar doğurmaktadır. Belediye başkanlarından, belirli dönemlerde brifing alınmalı, neyi, nasıl yaptığı ve gelecekte neler yapacağı soruları sorulmalıdır. Hedefler, projeler ve kadrolar sorgulanabilmelidir. 1999, 2004 ve 2009 yıllarında yapılan yerel seçimleri göz önüne aldığımızda, belediye başkan adaylarını önce Genel Başkan’ın seçtiğini, daha sonra da halkın onayladığını görürüz. Onlar, CHP’nin adayı oldukları için seçimleri kazanmışlardır ve CHP’nin kültürüne, yerel yönetim anlayışına, ilke ve devrimlerine göre hareket etmek zorundadırlar.  

Yerel seçimlere iki yıldan az bir süre kaldığını düşünecek olursak, başta büyükşehirler olmak üzere diğer iller ve büyük ilçelerde kamuoyu yoklamaları yapılmalı ve mevcut belediye başkanlarının performansı ve oy potansiyeli ölçülmelidir. Çünkü, bugün çıkacak sonuçlarla seçimlerde çıkacak sonuçlar arasında önemli bir farklılık olmayacaktır. Başarısı düşük ve yeniden seçim kazanma şansı zayıf olan başkanlarla yolların ayrıldığı, bugünden kendisine hissettirilmelidir.

4)  İL BAŞKANLIKLARI TEMSİL ve KOORDİNASYON GÖREVİNİ ÜSTLENMELİ, STRATEJİ  ve PROGRAMLARIYLA BELDE ve İLÇE YÖNETİMLERİNİ YÖNLENDİRMELİDİR:

İl Başkanlıkları ilçe yönetimlerine verilen görevlerin zamanında ve istenilen bir şekilde yapılıp yapılmadığı denetlemeli ve objektif bir şekilde  raporlanmalıdır. İlin sorunları hakkında donanımlı olmalı, seçmende güven uyandırılmalıdır. İl Başkanları, CHP’nin kurumsal kimliğinin ağırlığını tüm platformlarda ortaya koymalıdır. Partinin ideolojisini ve programını halka, etkin bir şekilde sunabilmelidir.

5) BELEDİYE BAŞKANLARI HALKLA İLİŞKİLERDE SICAK TEMAS SAĞLAMALI, İMAJ, TANITIM ve YAPILAN HİZMETLERİN SUNUMU KONULARINDA PROFESYONEL DESTEK ALMALIDIR:

Belediye başkanları, kapım herkese açık diyerek, bir şekil şartını yerine getirmekten çok, gerçekten gönlünün ve yüreğinin kapısını vatandaşa açabilmeli, onların sorunlarını dert edinerek çözüm üretebilmelidir.

İnsanlarla göz göze gelebilmek, elini sıkmak ve onun değerli olduğunu hissettirebilmek çok önemlidir. Bürokratik işlemleri ve toplantıları bahane ederek halkın içine karışmaya ve halka dönük çalışmaya zaman bulamadığını söyleyebilen bir belediye başkanı ile yollar derhal ayrılmalıdır. Lüks lokantalarda zaman geçirmekten çok, halkın sofrasına misafir olmayı becerebilmek gerekir.

IV- MERSİN “ÖZEL” DEĞERLENDİRMESİ:

Dört merkez ilçe ve dokuz diğer ilçeler olmak üzere toplam on üç ilçeden oluşan Mersin İlinde 12 Haziran 2011 Milletvekili Seçimlerinde CHP 309.780 oyla, oyların %31,30’unu almıştır. Bu oran çok önemli bir orandır. MHP oylarının önemli bir kısmının AKP’ye kaydığını düşünecek olursak, yerel seçimler CHP’yi umutlandırmakta ve favori parti konumuna getirmektedir. Elbette, genel seçimlerle yerel seçimleri birbirine karıştırmamak gerekiyor. Mersin İlinin tamamının Büyükşehir için oy kullanacağı varsayımından hareket edecek olursak, CHP’nin iki önemli avantajı olduğunu görürüz. Bunlardan birincisi, CHP’nin yerel seçimlere daha yatkın bir parti konumunda olmasıdır. İkincisi ise, CHP’nin Tarsus ve Silifke gibi büyük ilçelerde hala gerçek potansiyeline ulaşamamış ve yerel seçimlerde, 2011 seçimlerinden daha fazla oy alabilme gücünün olduğudur. 

MHP’nin yerel seçimlere toparlanarak girmesi ve 2011 seçimlerindeki dağınık yapısından uzaklaşması, özellikle, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimindeki rekabeti daha da artıracaktır. AKP ve MHP’nin birbirlerine yakın oranda oy alması, CHP’nin hanesine avantaj olarak yazılacaktır. CHP, gerek Büyükşehir ve gerekse Yenişehir, Akdeniz ve Mezitli ilçelerinin favori partisidir. Toroslar İlçesinde de plase konumdadır. CHP’li seçmenin büyük çoğunluğu parti için oy kullanmaktadır. Ancak, parti oyları Belediye Başkanlığı seçimleri için bazen yetmeyebilir. Bu bakımdan, başkan adaylarının konumunun önemi de her geçen seçimde daha da artmaktadır.

Bugün itibariyle CHP’nin Mersin’deki avantajını koruyabilmesi için, kaynakların daha verimli kullanılması, dar bir kadroyla çalışmak yerine katılımcı bir anlayışın yaşama geçirilmesi, bazı müteahhitlerin belediye yönetimi ile özdeşleşmesinin yanlışlığının bilincinde olunması, halka dönük politikalara daha fazla ağırlık verilmesi, sosyal belediyecilik hizmetlerinde süreklilik sağlanması ve kente marka değeri kazandıracak projelere daha çok kafa yorulması gerekiyor.

Belediye seçimleri için CHP’nin genel görüşü bellidir. Halkın istediği adaylarla seçime gidilecektir. Burada, şu sorunun yanıtı çok önemlidir: “Halkın istediği adaylar nasıl belirlenecektir?” Bu sorudan şöyle bir sonuç çıkarılmamalıdır. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi tüm adaylar merkezden belirlenecektir. Elbette, parti üyelerinin ya da delegelerin görüşü bir şekilde alınmalıdır. CHP’nin Mersin İlinde (35.000) civarında üyesi vardır. Ancak, CHP’nin 2011 seçimlerinde aldığı oy (310.000) dir. Demek ki, CHP, parti üyesi olmayan (275.000) CHP sevdalısının da oyunu almıştır. Bu bakımdan sadece, CHP üyeleri ya da delegeleri ile yapılacak aday tercihi partiyi çok daha farklı yerlere götürebilir. Bu şekilde belirlenecek bir aday (275.000) seçmenin çoğunluğu tarafından benimsenmeyebilir. Demek ki, parti üyesi olmayan seçmenlerin tercihi seçim sonucunu belirlemektedir.

Halkın istediği aday kimdir sorusunun yanıtını öğrenmenin en pratik ve etkin yolu kamuoyu yoklamalarıdır. Bu adaylar öncelikle, partinin ilkelerine, devrimci ve yenilikçi çağdaş anlayışına uygun adaylar olmalıdır. Projeleriyle, kadrosu ve inandırıcılığıyla halka güven vermelidir. Bunlarla da yetinmeyip, sivil toplum örgütlerinin, gönüllü kuruluşların, derneklerin, sendikaların ve odaların kitlesel destek ölçüleri de değerlendirilmelidir. 

V-SONUÇ:

Madem ki, yerel seçimler genel iktidara sıçrama tahtasıdır deniyor, o zaman, yerel seçimlerde başarı peşinde koşmak isteyen CHP, yukarıda temel ilkelerini ortaya koyduğumuz bir anlayışla yerel seçimlere hazırlanmalıdır. 12 Haziran 2011 seçimlerinde olduğu gibi sadece Genel Başkan’ın üstün performansının arkasına sığınarak seçim kampanyası dönemini geçiştirmeye çalışmak niyetinde olan örgütler, şimdiden yerlerini çalışacak örgütlere bırakmalıdırlar.  

İnsana, halka hizmetin, bireysel ve kurumsal çıkarlara hizmetten çok daha üstün bir değer olduğunu bilerek, kent halkına saygı, nezaket, ilgi, sevecenlik ve coşku ile hizmet edebilecek adaylara yer verilmelidir. Bu adaylar, kendilerini sürekli geliştirmeyi, geleceğe hazırlamayı, yenilikler ve ortaya çıkması muhtemel sorunlar konusunda bilgilenme sorumluluğunu kişisel bir görev olarak görmelidirler.

Belediye başkan adayları, yerel görev ve hizmetleri yerine getirirken, toplum vicdanında en küçük bir kuşku yaratabilecek usulsüzlüklere asla yönelmemeyi; hizmetlerin görülmesi, gördürülmesi ve dağıtımında, hizmetin gerekleri dışında, hiçbir düşünce ve etki altında kalmamayı ve ancak bu yollarla halkın saygısını, güvenini ve desteğini sağlayabileceklerini kabullenmelidirler.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR...
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ...
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR...
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI...
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER...
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM...
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI...
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR...
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?...
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 23.12.2023 12:15:38
YALIN ÜRETİM SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİ SAĞLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR...
Devamı...

Tarih : 16.12.2023 12:29:50
SPORUN EKONOMİK GELİŞMEYE ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 8.12.2023 17:09:16
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ NASIL OLUNUR?...
Devamı...

Tarih : 2.12.2023 13:38:49
ÇİN’in TEKNOLOJİK MUCİZESİ...
Devamı...

Tarih : 27.11.2023 13:37:29
HEDEFLERİNİZE ULAŞMANIZA YARDIMCI OLACAK KİŞİSEL GELİŞİM YOLLARI...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA