Haberler
E-Fatura Uygulamaları | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
E-Fatura Uygulamaları
Tarih : 3.07.2014 14:32:40 | Okunma Sayısı : 428
14.12.2012 tarihinde 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “421 Sıra No’lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir

14.12.2012 tarihinde 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “421 Sıra No’lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” uyarınca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir;

Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan şirketler.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (kolalı gazoz, tütün ürünleri veya alkollü içecek) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan şirketlerin elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

Brüt satış hasılatının hesabında bütün satışlar toplamı dikkate alınacaktır.

Özel hesap dönemine sahip mükellefler brüt hasılatlarının hesaplanmasında 2011 takvim yılında sona eren özel hesap dönemi brüt satış hasılatını dikkate alacaklardır.

Madeni yağın sadece üretimdeki makinelerde kullanılması e-fatura zorunluğunu kaldırmaz.

Zorunlu mükelleflerden yapılan hizmet alımları kapsam dahilinde değildir.

Uluslararası standartlara uyum, elektronik arşivleme, fatura basım ve gönderim giderlerinde azalma, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, ödeme süreci takibini kolaylaştırma gibi yararları yanında e-fatura uygulamasından esas beklenen amaç ÖTV zincirini takip edebilmektir.

Toplam vergi gelirleri içinde ÖTV payının %27 olduğu düşünülecek olursa, Maliye’nin ÖTV kaybına tahammülü olmadığı görülüyor. Ancak, Türkiye’de vergi yükü bakımından oranda değil, yükün dağılımında problem yaşanıyor. 

E-Fatura temel bir dönüşüm, cezası ağır olmalı. (Maliye Bakanlığı). Zorunlu olup da e-fatura uygulamasına geçmeyen işletmelerin tüm kayıtları geçersiz sayılacaktır. Serbest bölgedeki firmalar da e-fatura düzenleyeceklerdir.

Sistemden çıkma diye bir şey yok. Sistem genişleme üzerine kurulu.

‘’e-fatura ile dünya artık daha düz’’ (Maliye Bakanı)

e-defter kullanıcısı olabilmek için e-fatura kullanımı zorunluluğu bulunmaktadır.

GİB’in e-fatura internet sitesinde portal yöntemi ile yüklenecek fatura sayısı aylık 500 ile sınırlıdır.

 

 

Temel fatura ve ticari fatura ayırımı, büyük işletmelerin önerileri doğrultusunda getirilmiş olup, temel fatura uygulaması kaosun önüne geçecektir. 

Ticari fatura senaryosunun kullanımı ancak tarafların anlaşmış olmalarına bağlıdır. Temel fatura uygulamasının bir talebe bağlı olarak kaldırılması olanaklı değildir.

Ticaret hukukunda temel fatura diye bir kavramın olmaması, ticari davalarda duraksama yaratabilir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi vergi yasalarından bağımsız kararlar vermektedir.

Elektronik fatura yeni bir belge türü olmayıp kağıt faturanın elektronik halidir. İlgili Genel Tebliğ ve teknik kılavuzlarda düzenlenmemiş hükümlerde başta Vergi Usul Kanunu olmak üzere mevzuat hükümleri geçerlidir.

‘’Temel fatura’’ ile ‘’ticari fatura’’ arasında sadece faturaya sistem üzerinden itiraz imkanı açısından farklılık bulunmaktadır.

Her iki fatura da sistemler tarafından alınmak zorundadır. Alınan ticari faturaya e-fatura uygulaması üzerinden Red veya Kabul mesajı gönderilmesi imkanı vardır. Temel fatura ise e-fatura uygulaması üzerinden değil harici yollarla yapılabilmektedir.

Bir zarfın içine birden çok fatura eklenmesi ile oluşan zarf GİB’e gönderildiğinde içindeki bir faturada sorun çıkması durumunda, diğer faturalar sorunlu sayılmayacaktır.

Bu aşamada sadece faturalar gönderilebilmekte, ekleri gönderilmemektedir.

E-Fatura uygulaması portal üzerinden kullanılabilecek olup, entegrasyon zorunluluğu yoktur.

Makul bir süre sonunda GİB portalı sona erecek olup, tüm mükellefler özel entegratör hizmeti alacaklardır. Bilgi gizliliği tebliğle değil, yasa ile sağlanmalıdır.

Aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.

E-Faturanın bütünlüğü ve kaynağının doğruluğu mali mühür ile sağlandığından, elektronik belge biçimini muhafaza etmesi gerekmektedir

Kendi veri merkezlerinizde ya da farklı saklayıcı kuruluşlarda e-faturalarınızı saklayabilirsiniz

Şubeler için de tek mali mühür yeterli olup, merkezde kullanılacak mali mühür ile e-faturalar imzalanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gerek görmesi halinde uygulamadan yararlanan mükelleflerin bilgi işlem sistemini denetleme yetkisine sahiptir.  

Özel entegratör yöntemini kullanan mükellefler, UBL’nin (Evrensel İş Dili) tüm alanlarını kullanabileceği için, fatura düzenlemekte portal yöntemini kullananlardan daha avantajlı konumdadırlar.

UBL (Universal Business Language) iş dünyasının iletişim gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş XML formatındaki standart elektronik iş doküman şablonlarıdır.

Sistem şimdilik faturalarda birden fazla iskonto oranı kullanılmasına izin vermemektedir.

Tüzel kişilerin ve diğer kurumların herhangi bir nedenle unvanlarının ve nevilerinin değişmesi halinde, eski unvanı barındıran sertifikaları geçerliliğini kaybedeceğinden, unvan değişikliğini izleyen 15 gün içerisinde yeni unvanına uygun sertifika başvurusu yapması gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları ile KİT’ler elektronik fatura uygulanmasından muaftır.

E-Fatura kullanmak zorunda olan mükellefler, nihai tüketicilere  ya da e-fatura kullanmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.

Tespit edilen hadlerin altında kalan mükellefler, istemeleri halinde e-fatura uygulanmasından yararlanabilecektir.

E-Faturanın birden fazla yerde (gümrük, faktoring, temlik, odalar ve borsa gibi) tevsike tabi tutulması işlemleri için, ilgili kurum ve kuruluşların altyapılarını oluşturması gerekir. Maliye Bakanlığı’nın hepsi için kütük oluşturması beklenmemelidir.

7201 sayılı Tebligat Kanunu gereği elektronik tebligat sadece Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş’den alınan KEP hesabı (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden yapılabilmektedir.

E-Defter kullanıcısı olabilmek için e-fatura kullanım zorunluluğu bulunmaktadır.

Entegrasyon yapan bir mükellefin özel entegratörle anlaşma yapması durumunda GİB’na verecekleri bir dilekçe ile entegrasyon hesabını kapatabilirler.

Oluşturulan bir faturada özel matrah uygulanacaksa KDV oranı sıfır geçilmeli, açılacak vergi muafiyet istisna sebebi alanına ise özel matrah için gerekli olan ‘’KDV matraha dahildir’’ ibaresinin yazılması ile fatura oluşturulmalıdır.

E-fatura gönderiminde ve alımında sıklıkla ortaya çıkan hata durum kodları ile ilgili işlemler GİB sayfasında açıklanmıştır.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR...
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ...
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR...
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI...
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER...
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM...
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI...
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR...
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?...
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 23.12.2023 12:15:38
YALIN ÜRETİM SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİ SAĞLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR...
Devamı...

Tarih : 16.12.2023 12:29:50
SPORUN EKONOMİK GELİŞMEYE ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 8.12.2023 17:09:16
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ NASIL OLUNUR?...
Devamı...

Tarih : 2.12.2023 13:38:49
ÇİN’in TEKNOLOJİK MUCİZESİ...
Devamı...

Tarih : 27.11.2023 13:37:29
HEDEFLERİNİZE ULAŞMANIZA YARDIMCI OLACAK KİŞİSEL GELİŞİM YOLLARI...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA