Haberler
OLMADI CEMAL HOCAM OLMADI! | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
OLMADI CEMAL HOCAM OLMADI!
Tarih : 7.11.2016 07:41:38 | Okunma Sayısı : 399
Yüz bin kişilik meslek camiasına bu utancı layık görenlerin meslek ahlakı konusunda hiçbir şey bilmedikleri çok açık. Ya da biliyorlar ama erdemsiz davranmayı çıkarlarına uygun buluyorlar. Şimdi tam yeridir, meslek ahlakı ile ilgili bir şeyler yazmanın.

Ahmet Akın – Yeminli Mali Müşavir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasız Cumhurbaşkanlığı kötü örnek olmaya başladı. Şimdi de TÜRMOB’da (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirtler Odaları Birliği) hukuk ayaklar altına alındı. İşin üzücü tarafı hukuku yok sayanlar kendilerini çağdaş demokrat olarak tanımlıyor. 3568 sayılı meslek yasasında açık olarak, “TÜRMOB Başkanı en az beş yıl yeminli mali müşavirlik yapanlar arasından seçilir” denilmesine rağmen, oldu bittiye getirerek bir aylık yeminli mali müşavir Prof. Dr. Cemal Yükselen’i beş’e karşı dört oyla başkan seçtiler.

Ayıp ettiniz Cemal Hocam! TÜRMOB’u sahipsiz mi zannettiniz? Prof. Dr. ünvanınıza üzülüyorum. Hukuk ve idari mahkemelerin kararıyla çok yakında işgal ettiğiniz o koltuktan ineceksiniz. Adalet yerini bulacak. Bu arada, Cumhurbaşkanının aylığından fazla olan huzur haklarınızı sakın almayın. Çünkü, yargı kararıyla faizi ile birlikte geri ödemek zorunda kalırsınız.

Yüz bin kişilik meslek camiasına bu utancı layık görenlerin meslek ahlakı konusunda hiçbir şey bilmedikleri çok açık. Ya da biliyorlar ama erdemsiz davranmayı çıkarlarına uygun buluyorlar. Şimdi tam yeridir, meslek ahlakı ile ilgili bir şeyler yazmanın.

Genel anlamda, insanların bireysel ve toplumsal ilişkilerini nasıl yönlendirmeleri gerektiğine ilişkin davranış kuralları bütünü olarak ifade edebileceğimiz ahlak, insan yaşamının merkezinde yer almaktadır. Ahlak hep vardı ve var olmasını sürdürecektir. Onun tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. En ilkel toplumlarda bile belirli ahlak kurallarının varlığı bir gerçektir.


Ahlak, değerlerle ilgilidir. “İyi ve kötü”, “doğru ve yanlış”, “dürüstlük ve yalan”, “tarafsızlık ve adam kayırma”, “çıkar sağlama ve objektif davranma” ahlaki değerlerle doğrudan bağlantılıdır. Kuşkusuz iyi ile kötüyü birbirinden ayırmak, “iyi”nin herkesçe kabul edilen bir tanımını bulmak her zaman kolay değildir: Kimilerine göre “iyi”, mutluluktur, kimilerine göre dürüstlük, kimilerine göre bir sorumluluğu yerine getirme, başka birilerine göre de birlikteliktir, paylaşmaktır ya da sevgidir.


Birbirlerine pek de uzak düşmeyen bütün bu farklı tanımlamalara karşın, günlük yaşamımızdaki davranışlarımızın büyük bir çoğunluğu yine de ahlakla ilgili eylemlerdir. Ahlaki sorularda evrensel formüller elde etmek her zaman tümüyle mümkün olmasa da, açık olarak yürütülen bir karar süreci mutlaka daha ahlaki olmaya adaydır. Açıklık, karar sürecinin ifşa edilmesi anlamına gelmez. Bu, tüm gerçeklerin sonuna kadar kullanıldığının ve adil bir karara ulaşma arzusunun göstergesidir.


Kuşkusuz her tür yönetimde, kişisel ve toplumsal ilişkide olduğu gibi, mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinde de ahlaklı ve dürüst davranışı egemen kılabilmek temelde insana, onun haklarına, kutsallığına, onuruna ve tüm ana değerlerine yönelmekle ve bunları sürekli geliştirmekle olanaklıdır.
Yönetimde ahlaklı davranışı egemen kılma ve çeşitli yolsuzlukları ve kötü yönetimi önlemek amacıyla bugüne kadar geliştirilen değişik öneri ve yaklaşımlar zaman zaman yetersiz kalabilmektedir. Hangi görev ve  meslek olursa olsun, ahlak kuralları uygulamasında, toplumdaki davranış bozuklukları ayrı bir araştırma konusu olmalı ve her hangi bir yönetimde yolsuzluğun önce ilkelerden başlayacağı unutulmamalıdır.

Meslek odası yöneticilerinin temel görevi kamu çıkarını koruyarak, meslek mensuplarının gereksinimlerini karşılamak ve refah ve mutluluğuna katkı sağlamak olmalıdır. Ancak bazen yöneticilerin kendi çıkarı, meslek örgütünün, meslek mensuplarının ve kamu yararının önüne geçebilmektedir. Yöneticilerin tüm davranış ve hizmetlerde dürüst ve adil hareket ettiklerine emin olmak için dikkatli ve ilgili olunması gerekir. Kişisel ahlak, mesleki ahlak, kurumsal ahlak ve toplumsal ahlak birbirlerinden ayrılamaz kavramlar olmalarına rağmen önce “kişisel ahlak ya da ahlaklılık” gelmektedir.


Kişisel ahlaklılık temelde doğru ve yanlış, iyi ve kötü duygu ve anlayışı üzerinde oturan ve kişinin geçmişine ve ailevi, manevi değerler, kültürel, toplumsal vb. bir çok etkene bağlı bir biçimde var olan bir yapıdır.  Unutulmaması gerekir ki, insanlar her zaman iyi olanı ya da iyi buldukları şeyi severler ve örnek alırlar. Yanıldıkları yer, neyin iyi olduğunun değerlendirilmesindedir. Yapıcı ve dürüst değerlendirme yapılabilmesine olanak tanıyan bir ortamın yaratılması önem kazanmaktadır.


Ahlak, ahlakı tatbik edecek grubun eseri olmalıdır. Halka hizmet fikri ile mesleğe bağlılık hissi, tüm kişisel çıkarlardan önde gelmelidir.


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR...
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ...
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR...
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI...
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER...
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM...
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI...
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR...
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ...
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR...
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?...
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 23.12.2023 12:15:38
YALIN ÜRETİM SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİ SAĞLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR...
Devamı...

Tarih : 16.12.2023 12:29:50
SPORUN EKONOMİK GELİŞMEYE ETKİLERİ...
Devamı...

Tarih : 8.12.2023 17:09:16
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ NASIL OLUNUR?...
Devamı...

Tarih : 2.12.2023 13:38:49
ÇİN’in TEKNOLOJİK MUCİZESİ...
Devamı...

Tarih : 27.11.2023 13:37:29
HEDEFLERİNİZE ULAŞMANIZA YARDIMCI OLACAK KİŞİSEL GELİŞİM YOLLARI...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA