< < < Geri Dön  |  Yazı Tarihi : 01.03.2011 03:11:38 | Okunma : 2910


TÜRMOB’un SEÇİMLİ OLAĞAN GENEL KURULU 23-24/EKİM TARİHLERİNDE ANKARA’da YAPILACAK

TÜRMOB’un (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) 20. seçimli olağan genel kurul toplantısı 23-24/Ekim tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Genel Kurul’da Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyelerinin seçilecek olması kulis çalışmalarını hızlandırdı. Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu ile Meslekte Birlik Grubu’nun yarışacağı seçimlerde, Meslekte Birlik Grubu’nun Başkan adayı olarak çalışmalarına hız veren eski Gelir İdaresi Başkanı  Yeminli Mali Müşavir Osman Arıoğlu, meslek camiasının yakından tanıdığı bir isim. Başarılı bir bürokratlık döneminden sonra Maliye Bakanlığı’ndan ayrılan Arıoğlu, Meslekte Birlik Grubu için çok iyi bir seçim. Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu’nun başkan adayı Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı ise, deneyimi, çalışkanlığı ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odalarından gördüğü yoğun destekle önemli bir avantaj yakalamış durumda. Nail Sanlı’nın, Malum Kişi ile Polonezköy Muhasebecisi’nin etkisinde kalabileceği endişesi, kendisi için bir dezavantaj olarak görülüyor. Seçim sistemi nedeniyle TÜRMOB Yönetim Kurulu ile diğer kurullarında değişik görüşlerin yer alacak olması nedeni ile, birlikte çalışma kültürünün ön plana çıkarılması gerekiyor. Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu’nun hesaplarına göre, Yönetim Kuruluna Meslekte Birlik Grubu’dan bir Yeminli Mali Müşavir ile bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak üzere en fazla iki kişinin girebileceği söyleniyor. Meslekte Birlik Grubu ise, bu görüşe kesinlikle katılmayarak beklenenden çok daha fazla oy alacaklarını söylüyor. TÜRMOB Eski Başkanı Yeminli Mali Müşavir Mehmet Timur’un da listelerinde yer almasının oy potansiyellerini artıracağını ifade ediyorlar. Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu’nun sözde lideri Malum Kişi’nin eski huyundan vazgeçmeyerek dayatmacı bir liste ile delegelere baskı yapması oy dengelerini değiştirebilir.

     Aslında, sayısal üstünlükten çok mesleğimizin sorunları tartışılsa ve çözüm yolları ortaya konulabilse meslek mensupları açısından çok yararlı olacaktır. Güzel bir söz vardır: “Bilmek değil, yapabilmek önemlidir.” Dr. Masum Türker de sorunlarımızı çok yakından biliyordu. Önemli olan bu sorunların çözümünü dert edinmektir. Siyasi Parti Genel Başkanlığı ile TÜRMOB Başkanlığını birbirine karıştırınca, mesleki sorunlarımıza yeteri kadar zaman ayıramadı. Meydanı boş bulan Malum Kişi ile Polonezköy Muhasebecisi de istedikleri gibi at oynattılar. Popülizmi bu işin kitabını yazacak kadar iyi bilen bu arkadaşlarımızdan da, çıkar ilişkilerinin devreye sokulmasından başka bir şey beklemek yanıltıcı olurdu.

     Son dönemde beni en çok üzen konulardan birisi, serbest muhasebecilikten, serbest muhasebeci mali müşavirliğe  geçiş sınavlarında Odalardaki ciddiyetsizlik olmuştur. Hem, Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik mesleği güven, kariyer ve uzmanlık mesleği diyeceğiz, hem de, “Çakma Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler”in yaratılmasına izin vereceğiz.  Ondan sonra da, mali idare ve diğer ilgili kurumlar neden bizlere güvenmiyor diyeceğiz. Güçlü ve özgür bir ülke için muhasebe kültüründe devrim buralardan başlamalıdır.

    Dilerim, TÜRMOB’un 20’nci Olağan Genel Kurulu, kısır çekişmelerden uzak, mesleki sorunların tartışıldığı ve çözüm yollarının üretildiği bir genel kurul olur. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir meslek mensuplarına öncelikli sorunlarının neler olduğu sorulduğunda iki önemli konu ön sıraya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi, sürekli iş yüklerinin artması ve buna karşılık gelirlerinde hiçbir artışın olmaması. İkincisi ise haksız rekabet konusudur. Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin ise en önemli iki sorunu sınırsız sorumluluk ile yine haksız rekabet konusudur. Beş yıldızlı otellerde ve sürekli aynı kadrolarla konferanslar ve sempozyumlar düzenleyerek bu sorunları çözemeyeceğimiz ortadadır. Mesleki alt yapıyı güçlendirmeden ve mali idare ile TÜRMOB ve Odalar arasındaki güvensizlik ortamını yok etmeden, mesleğimizde bazı iyileştirilmelerin sağlanması olanaklı görülmemektedir. TÜRMOB’u siyasetin arka bahçesi haline getirirseniz, kamu yönetimi ve diğer kuruluşlarla karşılıklı güven ortamını yaratamazsınız. Güven ortamının yaratılması TÜRMOB’un kurumsallaşmasından geçmektedir. Yani, keyfiliğin yerini kuralların, kişilerin yerini kurumların alması gerekmektedir. Üç dönem TÜRMOB’da birlikte görev yaptığım Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı’nın, TÜRMOB’un kurumsallaşması konusuna çok önem verdiğini yakından biliyorum ve bu da beni umutlandırıyor.

     Seçimlerde sonra TÜRMOB’un karma bir yönetimle yönetileceği kesindir. Yönetimde çoğunluğu sağlayan grubun diğer gruptan seçilenleri dışlaması yapılabilecek en büyük hata olur. Çok sesliliğe alışmak zorundayız. Bir konuya daha dikkat çekmek isterim. Çağdaş Demokrat Grubunun aşırı baskıcı bir şekilde liste oluşturması üçüncü bir grubun seçimlere katılma yolunu açabilir.


Tarih : 23.03.2024 13:13:36
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDEN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR
Devamı...

Tarih : 18.03.2024 17:53:27
BAŞARILI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR MİRAS TURİZMİ
Devamı...

Tarih : 9.03.2024 12:16:00
BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ GENELLİKLE TUTKUDAN GÜÇ ALIR
Devamı...

Tarih : 2.03.2024 12:50:18
BELEDİYE HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, DİJİTALLEŞME ve ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA TUTULMALI
Devamı...

Tarih : 23.02.2024 13:06:15
LOJİSTİK FİRMALARINDA YENİ TRENDLER
Devamı...

Tarih : 17.02.2024 14:42:59
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Devamı...

Tarih : 9.02.2024 17:47:47
PAZARLAMA PLANLAMASINDA BAŞARILI KAMPANYA YOLLARI
Devamı...

Tarih : 3.02.2024 13:43:51
ÜRETİMDE VERİMSİZLİK TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU OLMAYA DEVAM EDİYOR
Devamı...

Tarih : 26.01.2024 16:58:15
YALAN TEMELLİ SİYASETİN ETKİSİ
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:08:27
GELECEĞİN EN İYİ İŞ ve SEKTÖRLERİ
Devamı...

Tarih : 24.01.2024 16:05:38
ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN YEREL EKONOMİK KALKINMASINA KATKILARI OLMALIDIR
Devamı...

Tarih : 6.01.2024 10:56:08
ŞİİR NEDEN BU KADAR GÜÇLÜ?
Devamı...

Tarih : 29.12.2023 17:32:40
MÜZİĞİN İNSAN YAŞAMINDAKİ ETKİLERİ
Devamı...

Tarih : 23.12.2023 12:15:38
YALIN ÜRETİM SÜREÇ İYİLEŞTİRMELERİ SAĞLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA