Haberler
CHP’DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI HIZLI BİR ŞEKİLDE YOL ALIYOR | Ahmet AKIN | Yeminli Mali Müşavir | Resmi Web Sitesi
CHP’DE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI HIZLI BİR ŞEKİLDE YOL ALIYOR
Tarih : 23.06.2023 17:36:59 | Okunma Sayısı : 492
TBMM seçimlerinde, parti adayları, partiye kayıtlı üyelerin katılacağı ön seçimle saptanacak. Önseçim, yargı denetiminde yapılacak. Parti Meclisi, Siyasi Partiler Kanunu’nun 37/2 maddesine göre yüzde 5 merkez adayı/kontenjan için yeteri kadar sırayı ayırabilecek.

Ahmet Akın – Yeminli Mali Müşavir

Yeni tüzükte ‘Güçlü genel sekreterlik’ ve partiye kayıtlı üyelerle önseçim öngörülüyor. Öngörülen değişikliklerden bazılarını şöyle:

■ Parti Meclisi tarafından 14 kişi olarak seçilen Merkez Yönetim Kurulu, partinin en üst yönetim organıdır. Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sayman ve diğer üyelerden oluşacak.

■ Genel Sekreter ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri arasından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilecek.  Genel Sekreter, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri arasından Genel Başkanın onayı ile 6 Genel Sekreter Yardımcısı ve bir Genel Sayman seçecek. Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter yardımcılarının görev alanları, Genel Başkan ve Genel Sekreterin istişare ve uyumu ile belirlenecek.

■ Genel Başkanın yokluğunda, Genel Sekreter; Genel Başkan vekili olarak Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık edecek. Partinin idari ve mali işlerini Genel Sayman yürütecek.

■ Genel Sekreter, kurulca verilen kararları uygulayacak. Parti örgütü ile ilişkileri Genel Sekreterlik yürütecek. TBMM Grubu, Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi ile partili  Yerel Yönetimler arasındaki ilişkileri Genel Sekreter düzenleyecek.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor. Vekil adayı olmak isteyenleri yakından ilgilendiren değişiklik önerisi şöyle:

■ TBMM seçimlerinde, parti adayları, partiye kayıtlı üyelerin katılacağı ön seçimle saptanacak. Önseçim, yargı denetiminde yapılacak. Parti Meclisi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 37/2 maddesine göre yüzde 5 merkez adayı/kontenjan için yeteri kadar sırayı ayırabilecek.

■  Bir seçim çevresinde il başkanlığının görüşü alınarak ancak iki sıra ayrılabilecek. Bir kişi, iki dönem üst üste merkez /kontenjan adayı gösterilemeyecek. Her kademedeki yöneticiler, il ve yüksek disiplin kurulu başkan ve üyeleri, önceki dönemlerdekiler de dahil mevcut milletvekilleri ile partili yerel yöneticiler merkez /kontenjan adayı olarak gösterilmeyecek.

Tüzüğün, “Yerel seçimlerde adayların saptanması” başlıklı 55. maddesi de yeniden düzenleniyor. İşte, kurultaya sunulacak değişiklik maddesi:

■ Yerel seçimlerde adaylar, partiye kayıtlı üyelerin katılımı ile yargı denetiminde yapılacak önseçimle belirlenecek. Partili yerel yöneticilerin olmadığı seçim çevrelerinde ise önce örgüt denetiminde sandık konulmak suretiyle seçim yapılacak. Örgüt tarafından tutanağa bağlanan seçim sonuçları; Parti Meclisi tarafından değerlendirilecek ve aday belirlenecek.

■ Önseçim veya eğilim yoklaması yapılan seçim çevrelerinde belediye ve il genel meclis listesinde ayrılacak sıralara Siyasi Partiler Kanunu 37/2 maddesi doğrultusunda yüzde 5 kadar merkez /kontenjan adayı, il örgütünün görüşü alınarak Parti Meclisi tarafından gösterilecek.

■ Tüzükte yapılacak değişiklikler kurultayca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girecek ve değişiklik ayrı ayrı oylanacak.

ahmetakinmersin@gmail.com


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu habere henüz yorum yapılmamış.
Tarih : 28.08.2025 15:20:22
BELEDİYELER ÇEVRE KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEYİ HEDEF EDİNMELİDİR...
Devamı...

Tarih : 15.08.2025 09:26:51
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ve KALKINMA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BİRBİRİNE BAĞLIDIR...
Devamı...

Tarih : 8.08.2025 16:22:31
AHLAKİ DEĞERLERDEKİ YOZLAŞMA TÜM OLUMSUZLUKLARIN KAYNAĞINI OLUŞTURMAKTADIR...
Devamı...

Tarih : 1.08.2025 16:38:12
BAŞARILI BİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI HALKIN BEKLENTİLERİ VE GEREKSİNİMLERİNE YANIT VERMEKLE İLGİLİDİR...
Devamı...

Tarih : 25.07.2025 18:37:02
SANAT VE KÜLTÜR SOSYAL UYUMA VE TOPLUMSAL GELİŞMEYE KATKI SUNAR...
Devamı...

Tarih : 17.07.2025 17:15:37
POLİTİKACILAR GERÇEĞİ NEDEN ÇARPITIR...
Devamı...

Tarih : 11.07.2025 17:51:07
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TOPLULUKLARIN TEMİZ VE GÜVENLİ OLMASINI SAĞLAMAYA YARDIMCI OLUR...
Devamı...

Tarih : 4.07.2025 11:18:02
YOLSUZLUĞA KARŞI HAREKETE GEÇMEK, BENZER DÜŞÜNEN BİREYLERİN ÇABALARINI GEREKTİRİR....
Devamı...

Tarih : 27.06.2025 14:57:24
EMPATİNİN GÜCÜ...
Devamı...

Tarih : 27.06.2025 14:55:00
EMPATİNİN GÜCÜ...
Devamı...

Tarih : 20.06.2025 12:03:13
İHRACATA HAZIR OLMAK...
Devamı...

Tarih : 13.06.2025 17:42:39
ALGININ GÜCÜ...
Devamı...

Tarih : 11.06.2025 10:36:44
MERSİN ÜNİVERSİTESİNİN MERSİN’in EKONOMİK KALKINMASINDA ROLÜ VAR MIDIR?...
Devamı...

Tarih : 31.05.2025 16:51:58
DİJİTALLEŞMENİN SANAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ...
Devamı...

Tarih : 23.05.2025 17:45:12
KÜRESELLEŞME KÖKTEN BİR DEĞİŞİM GÖSTERİYOR...
Devamı...

Tarih : 9.05.2025 16:04:22
GENÇLER NE İSTER?...
Devamı...

Tarih : 2.05.2025 11:42:39
SANAT ve KÜLTÜRÜN EKONOMİDEKİ YERİ...
Devamı...

Tarih : 25.04.2025 16:18:44
TÜRKİYE SİYASAL İSLAM’A DOĞRU HIZLA İLERLİYOR...
Devamı...


 
Anasayfa              |               İletişim            |              Giriş Sayfam Yap              |              Sık Kullanılanlara ekle              |              Gizlilik İlkeleri
 
  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. ahmetakin.com.tr Copyright 2011-2025 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA